Ben Websters laatste concert: 6 September 1973, in De Twee Spieghels, Leiden, Holland. 

Tenorsaxofonist Ben Webster werd geboren op 27 Maart 1909 in Kansas City. Een Nederlandse biografie is: Jeroen de Valk, In A Mellow Tone – het levensverhaal van Ben Webster (1992, uitg. Van Gennep). 

De laatste negen jaar van zijn leven woonde Ben Webster beurtelings in Amsterdam en Kopenhagen. Michiel de Ruyter, jazzkenner bij uitstek, is de bron van de legende dat alleen Ben Webster geluid kon krijgen uit zijn geliefde Selmer Balanced Action saxofoon, die hij ‘Betsy’ noemde. Op 6 September 1973 werd deze legende ontzenuwd. Die avond speelde Ben Webster in Jazzcafé De Twee Spieghels in Leiden met pianist Irv Rochlin, bassist Henk Haverhoek en slagwerker Peter Ypma. Een gedetailleerde en geheel historische beschrijving van die avond is te lezen in mijn roman Jazz in de Oostzee (1995, uitg. Bodoni) blz. 99 – 106. Een deel van Websters laatste concert, dat door een liefhebber op een cassetterecordertje werd opgenomen, is uitgebracht op de dubbel-LP Last Concert Ben Webster, EMI Bovema 1973, 5C 178-24964/5.

 

Er zijn wonderlijke dingen gebeurd die avond. Aan het einde van de tweede set kreeg ik de indruk dat Ben zich niet helemaal in orde voelde. Ik vroeg hem of het goed met hem ging. ‘Yes, son, I’m fine, I’m just fine,’ zei hij en hij mompelde nog wat over vitamine B. Toen hij een goed kwartier later van de bar terug kwam, stond hij erop dat ik een stuk zou spelen. Ik had geen instrument bij me. Ik zei hem dat de mensen waren gekomen om naar hem te luisteren, en zeker niet naar mij. Maar Ben was een koppige man. Hij gaf mij zijn neckstrap en zijn instrument en stond erop dat ik de blues zou spelen. Dat heb ik gedaan. Het bleek dat er heel goed op ‘Betsy’ te spelen was. Ik had ook niet anders verwacht: een grootmeester speelt op een goed instrument.

Nadat ik Ben zijn instrument had teruggegeven, heeft hij nog even gespeeld. Het ging niet zo goed. Toen kwam hij overeind en hield een speechje. Hij wilde doorgeven wat een oude man ooit tegen hèm gezegd had: ‘Son, you are young and growing, and I am old and going, so have your fun while you can.’ De volgende dag werd hij opgenomen in het Amsterdamse Sint Lucas Ziekenhuis, waar hij op 20 September 1973 overleed. Simon Rigter heeft het laatste concert van Ben Webster prenataal bijgewoond, en is geboren op Websters sterfdag. Zijn moeder Jasperina heeft van Websters laatste concert de unieke foto’s op deze pagina gemaakt.
                                                                                                                                       
home