VIJF OP DE SCHAAL VAN RIGTER

 

Bob Rigter - tenorsax
Simon Rigter - tenorsax
Han v.d. Rhee - piano
Simon Planting - contrabas
Rob Engels - slagwerk

De twee gerenommeerde tenorsaxofonisten vader en zoon Bob en Simon Rigter, samen in één kwintet, vormen al jaren een succescombinatie. Van een generatiekloof is geen sprake. Wel van verschillende benaderingen van het instrument. Het kwintet speelt mainstream jazz recht uit het hart, ballads, bebop, hardbop, en af en toe een smerige blues. Het spelplezier straalt eraf. VIJF OP DE SCHAAL VAN RIGTER speelde live in het radio programma TROS Sesjun. Dit concert verscheen de cd ‘Vijf op de Schaal van Rigter – Live in Sesjun’ (1996). (Luister naar het geluidsfragment op de eerste Nederlandse pagina van deze site). 

Bob Rigter (1934), ballads-vertolker bij uitstek, is al vele jaren een bekende naam door zijn jazzconcerten in binnen- en buitenland. Afhankelijk van de gelegenheid en de gespeelde stukken, manifesteert hij zich als een fluwelen lyricus dan wel een tenorist die stevig weet uit te pakken. Hij speelde met Amerikanen als Don Byas en Scott Hamilton. Bij het laatste concert van Ben Webster speelde hij op diens verzoek een stuk op Websters instrument. Het Amerikaanse blad Cadence schreef over hem: ‘Rigter’s tenor has a dark, lusty sound, recalling the tone of Dexter Gordon. He also takes his time with a ballad, suggesting Gordon’s habit of privileging tone over line… His knack for simple melodic detail is admirable.’  

 Simon Rigter (1973) is een van de vooraanstaande tenorsaxofonisten van de nieuwe generatie. Hij gaf concerten in Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Denemarken, Israël, Jamaica en Spanje. Het Amerikaanse blad Down Beat (Sept.'98) noemt hem een ‘strong tenor saxist’. In Nederland speelde hij zeven maal in TROS Sesjun, en talloze malen live voor Radio West.  In 1999 speelde hij een concert met de Amerikaanse trombonist Curtis Fuller. Dit concert is verschenen op de cd Curtis Fuller & the Peter Beets Quartet (HAT Records 1999). Hij was veel te beluisteren op het North Sea Jazz Festival, o.a. in 2000 met de ex-Miles Davis saxofonist George Coleman en drummer Alvin Queen.  Simon speelde met vrijwel alle vooraanstaande jazzmusici in Nederland. Hij is met Cees Slinger co-leider van het kwintet Buddies in Soul. Na 2000 trad hij op met o.a. Slide Hampton, Elvin Jones, Michael Brecker (op drums) en Lee Konitz. 

Han van der Rhee (1946) is al vele jaren de vaste pianist in combinaties met Bob Rigter. Zijn smaakvolle, swingende spel heeft een volstrekt eigen karakter, maar vertoont invloeden van Bill Evans  en Oscar Peterson.  

Simon Planting (1953) heeft in Europa, Canada, Amerika en Japan met veel vooraanstaande muzikanten gespeeld en was ook veel op tv te zien.  Hij is met Bob Rigter te beluisteren op de LP ‘Touching You’ (1987). Naast zijn werk met Bob Rigter, was hij jaren lang de vaste begeleider van Mathilde Santing.  

Rob Engels
(1950) speelde met musici als Ruud Brink, Cees Slinger, Ferdinand Povel, James Long, Frits Landesbergen en Scott Hamilton. Dit swingende natuurtalent is de broer van de fameuze John Engels, en beschikt duidelijk over hetzelfde genetische materiaal. 

Voor verdere informatie en/of boekingen: Bob Rigter, Westeinde 1, 2201 HA Noordwijk. Tel. 071 3614082.

E-mail: info@bobrigter.com  

 Home