BOB RIGTER BIEDT DE VOLGENDE JAZZ COMBINATIES:
 
 

- BOB RIGTER KWARTET (tenorsax - piano/keyboard/Fender Rhodes - contrabas - slagwerk)

Swingende mainstream jazz met een tintje bebop. Voorop staat dat de muziek lekker is en sfeervol, recht uit het hart. Het repertoire bestaat uit met zorg geselecteerde, fijn in het gehoor liggende standards. Bob Rigter is een melodisch, lyrisch blazer; een ballads-vertolker bij uitstek. Maar hij kan ook stevig uitpakken. Het Amerikaanse blad Cadence schreef: ’... Rigter’s tenor has a dark, lusty sound, recalling the tone of Dexter Gordon. He also takes his time with a ballad, suggesting Gordon’s habit of privileging tone over line... His knack for simple melodic detail is admirable.’ (klik discografie en muziekrecensies ). Naast Bob op tenor, Han v.d. Rhee piano, Eric Heijnsdijk contrabas, Rob Engels slagwerk: een ritmesectie die staat als een huis. Voor complete info-pagina klik Bob Rigter Kwartet . Voor party etc. klik Kwartet . Voor cd klik LOVE YOU MADLY.

Duo (tenorsaxofoon & piano) of trio (tenorsaxofoon, piano en contrabas) behoort ook tot de mogelijkheden.


- KLEIN BESTEK

 

Intiem uitgevoerde bossa nova’s en melodische jazz. Een bescheiden combinatie waarnaar het aangenaam luisteren is.

 

Bob Rigter – tenorsaxofoon

Rob van Leeuwen – gitaar


-
VIJF OP DE SCHAAL VAN RIGTER (bovenstaand kwartet + Simon Rigter ts)

De twee gerenommeerde tenorsaxofonisten Bob en Simon Rigter in één kwintet zijn al jaren een succescombinatie. Van een generatiekloof tussen vader en zoon is geen sprake. Wel heeft ieder zijn eigen aanpak van het instrument. Repertoire: van mainstream tot hardbop. Met zorg gekozen standards, swingende up-tempo stukken, mooie ballads en smerig blueswerk. Bobs zoon Simon is een van de meest vooraanstaande tenorsaxofonisten van de nieuwe generatie (zie www.simonrigter.com). Vijf op de Schaal van Rigter speelde al in 1996 live in TROS Sesjun. Van dat concert werd een cd uitgebracht: Five on the Rigter Scale - live in Sesjun (klik discografie). Voor complete info-pagina klik Vijf op de Schaal van Rigter.


- Zangeressen  

De mogelijkheid bestaat om het kwartet/kwintet te combineren met Machteld Cambridge of Joke Bruijs of Colette Wickenhagen.


- The Dexter Project 
Iedereen kent het spel van de fantastische tenorsaxofonist Dexter Gordon, maar bijna niemand kent meer dan één of twee van zijn composities. In The Dexter Project speelt het Bob Rigter Kwartet een programma met Dexter composities. Bobs affiniteit met de speeltrant van Dexter treedt daarbij duidelijk aan de dag/nacht. Have no fear, Dex is near!  
N.B.
Het hieronder genoemde 'lees en speel' project laat zich ook goed combineren met The Dexter Project. 

- Bob Rigter leest en speelt Dexter Gordon
Het Amerikaanse blad Cadence vergeleek stijl en toonvoering van Bob Rigter met die van Dexter Gordon. Naast jazzsaxofonist is Bob Rigter ook romanschrijver. Zijn roman Jazz in de Oostzee werd geprezen als de eerste Nederlandse jazzroman. In zijn derde roman Vreemd spelen de jazz en twee jazzmuzikanten ook een belangrijke rol. VPRO, De Avonden: “Je leest het boek in een adem uit.” Gooi- en Eemlander: “Een perfect filmscenario… Een
pareltje dat het waard is opgepakt en herlezen te worden.” Hans Dulfer, BNR Radio: "Als je iets over muzikanten wil weten, dan moet je dit boek lezen.”

Bob Rigter’s literaire jazzprogramma bestaat uit een concert door zijn kwartet met een keuze uit stukken van Ben Webster en Dexter Gordon. Tussen die stukken door vertelt Rigter, en leest hij passages over zijn belevenissen met Ben en Dexter, en over rampzalige nachtelijke taferelen die in het jazzleven onvermijdelijk lijken te zijn.
De auteur brengt wat boeken mee, en is gaarne bereid die na het programma te signeren.

Muziek, Zon en Zen
Pianist Han van der Rhee en saxofonist Bob Rigter zijn jazzmusici van naam. Han heeft daarnaast veel gepubliceerd als dermatoloog en is schrijver van het boek Zonnen mag (2010). Bob heeft als taalkundige gepubliceerd over tijd en de relatie tussen taal en denken. Hij schreef daarna drie romans en het fraaie boekje Zen Tijd (2011).

In het programma Muziek, zon en zen worden melodische jazz standards en mooie ballads gespeeld. In de pauzes licht Han toe dat de gebruikelijke voorlichting over verstandig zonnen eenzijdig en enigszins overdreven is. De voordelen van regelmatig zonnen overtreffen zeer waarschijnlijk de nadelen. Bob kijkt naar ons denkvermogen als nuttig gereedschap om problemen mee op te lossen. Maar als we dat gereedschap niet meer kunnen terughangen, wordt ons denken zelf een probleem in de vorm van gepieker, slapeloosheid, faalangst, het missen van matchpoints en penalties etc. Zowel voor rust als voor optimaal handelen, heeft je hoofd af en toe leegte nodig. Noem dat maar Zen Tijd.

Na de muziek is er tijd voor gesprekken en het signeren van boeken.

Han van der Rhee, Zonnen mag (uitg. Nieuw Amsterdam 2010. ISBN 978 90 468 0821 4). Bob Rigter, Zen Tijd (uitg. Samsara 2011. ISBN 978 90 77228 56 2)

Klik: Literaire jazzprogramma’s ; Discografie en muziekrecensies ; Jazz in de Oostzee ; Langarm ; Nominatie voor de ECI-literatuurprijs voor Schrijvers van Nu 2001 ; Bob Rigter leest uit eigen werk.                                                                                              

                 home